... / Startsidan / Råd & tips om el-cyklar
- Hur ska man använda en elcykel på bästa sätt?  
Hur ska man använda en elcykel på bästa sätt?

– En elcykel fungerar mer eller mindre som en vanlig cykel. Men du bör ta extra hänsyn till elmotorn så du inte ska belasta motorn mer än vad den klarar av. Det innebär till exempel att om du cyklar upp för en backe och har valt 7ans växel, av sju möjliga, så bör du trampa lite hårdare för att minskar belastningen på motorn och batteriet.

Detta eftersom det sliter mycket på delarna, motorn, batteriet, baknavet, kedjan, och kransarna. Ta det i stället lite lugnare i uppförsbackarna och tänka mer ekonomisk så blir det mindre slitage på delarna och desto längre blir livslängden.

Högre belastning på motorn ökar även risken för motor och kedjehaveri.

– Batteriet tar mest stryk när det är minusgrader ute. Men de flesta batterierna klarar det bra i -2 grader. Nu har det kommit ett överdrag som man kan drar på batteriet för att minskar kylan och smuts på batteriet.

– Undervikt att ladda batteriet i minustemperatur då det påverkar laddningsprocessen negativt. Laddaren kan visa att batteriet är fulladdat även om det inte skulle vara det. Du kommer märka detta först när du har börjat cykla och plötslig sjunker laddningsstatusen från t.ex. 80 % till 30 %.

– När du cyklar med en cykel som drivs av en elmotor i vevpartiet, istället för på framhjulet, så sliter det extra mycket på kedjan. Du måste då vara extra noga med att smörja kedjan lite oftare.

– Viktigaste av allt när man har investerat i en fin elcykel är att inte glömma bort att serva cykeln regelbundet. Vid en cykelservice säkerställer vi att cykelns alla delar sitter som de ska, smörjer och justerar samt byter de delar som slitits så din cykel håller sig fin samtidigt som du spar pengar genom att undvika större reparationer som annars kan behövas. Plus att du kör säkert i trafiken! På nyare cykelmodeller kan man även behöva uppdatera mjukvaran för bästa prestanda

 

Tycker du att du gör som det ska, Då är du en vinnare.

 

Fredsgatan 15,Sundbyberg | Telefon nr. 08-28 44 51 | www.cykellandet.se