... / Startsidan / Fakta om el-cykeln
Fakta om el-cykeln  

Vad är en elcykel?

En elcykel är en cykel med en elektrisk hjälpmotor. Man trampar på normalt sätt, men motorn känner av hur mycket (snabbt eller hårt beroende på sensor) man trampar och hjälper till i proportion till detta. Den exakta definitionen skiljer sig åt från land till land, men i Sverige definierar Transportstyrelsen en elcykel ("elassisterad cykel") som:

  • Elmotorn kopplas in när trycket på tramporna ökar, till exempel för att göra det lättare att trampa i uppförsbackar och i stark motvind.
  • Motorn får endast förstärka kraften från tramporna och får inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25 km/tim
  • Motorns nettoeffekt får vara högst 1000 watt.

Om en elcykel avviker från dessa krav kommer fordonet att anses vara motordrivet, närmare bestämt en moped.

Vilka är elcykelns fördelar?

Elcykeln har alla fördelar som vanliga cyklar har:

  • Rolig motion
  • Gratis parkering
  • Nollutsläpp
  • Billig drift
  • Man fastnar inte i bilköer
  • Man kan bära sitt fordon uppför trappor

Men elcykeln har inte cykelns största nackdel: Brist på styrka i vissa situationer, som uppförsbackar och motvind. Tänk dig att du cyklar uppför en backe lika lätt som du cyklar nedför. Så upplevs en tur med elcykeln. Tack vare detta kan elcykeln i många fall ersätta bilen, till glädje för både plånboken och miljön.

Har elcykeln några nackdelar?

En elcykel väger några kg mer än en vanlig cykel. Batteriet kan ta slut, och då måste du cykla resten av din tur enbart med hjälp av benen. Men man ska tänka på att i jämförelse med cyklistens vikt är några kg inte mycket. En vanlig cykel kan väga 12-15 kg, en elcykel omkring 20-25. En cyklist som väger 70 kg behöver inte lägga mycket extra kraft för att förflytta de extra kilona. Fast för det mesta är förstås inte batteriet slut, och då kan man låta motorn arbeta. Dessutom går en tung cykel något snabbare i nedförsbackar.

En annan nackdel kan vara att elcykeln är mer stöldbegärlig. Det kan motverkas genom att man tar med sig batteriet (vilket ofta är löstagbart) när man parkerar cykeln. Dels ser då inte cykeln ut som en elcykel lika mycket, dels tar man med sig en värdefull del.

Hur kör man en elcykel?

I stort sett som en vanlig cykel. Du behöver bara inte trampa lika hårt och fort. Du kan välja mellan att använda motorn endast i uppförsbackar och i motvind, eller låta den hjälpa till hela tiden.

Får elcyklar köras i vanlig trafik i Sverige?

De får köras precis som vanliga cyklar: På cykelvägar och de flesta bilvägar men inte på motorvägar och motortrafikleder.

Hur långt går en elcykel?

Så länge du orkar trampa. Men om du menar hur länge batteriet räcker så varierar det väldigt mycket beroende på cyklistens vikt och körsätt, och dessutom på terrängen och vädret, och förstås på batteriets egenskaper. Kalkhoff, Focus elcyklar har en räckvidd på 60-205 km.

 

Hur snabbt går en elcykel?

Så snabbt du orkar trampa. Enligt de svenska reglerna ska motorn sluta hjälpa till vid 25 km/h eller med (speed el-cykel 45 km/h, då en sådan typ kräver regnr, försäkring och ska besiktas varje år). Det betyder inte att det inte går att cykla snabbare, bara att över 25 km/h går cykeln enbart på pedalkraft.

 

Hur stor effekt har elcykelns motor?

Enligt de svenska reglerna får motorn ge högst 1000W eller speed 3000W.

För att få en uppfattning om hur mycket det är: En typisk cyklist har en effekt på omkring 150W, vilket är en femtedels hästkraft. (Om du vill veta hur stor effekt du själv kan generera så kan du testa en modern träningscykel, de visar ofta exakt hur många Watt du genererar.) En vältränad cyklist kan ge 350W i tio minuter och upp till 600W i några sekunder, men kontinuerligt rör det sig om 100-200W.

En intressant jämförelse är att en vanlig bil har flera hundra gånger så stor effekt som elcykeln, men rör sig ändå bara 1-3 gånger så fort i stadstrafik!

Laddas batteriet när man trampar?

Kort svar: Nej.

Hur många laddningar klarar batteriet innan det måste bytas ut?

1 000-11 00 laddningar på alla Kalkhoff, Focus baterier "Litium-jon-batterier" billiga batterier räcker längst, 300-700 laddningar. Blybatterier är sämst.

 

Hur lång tid tar en laddning?

Att ladda batteriet helt tar 4-10 timmar beroende på batterityp. Impulse, Steps, Bosch, Grove och neodrives  batterier tar 2,5 6 timmar.

 

Är inte elcykeln en försämring miljömässigt jämfört med en vanlig cykel?

Kanske, men elcykeln ersätter i många fall bilen, inte den vanliga cykeln. Inte för alla resor förstås, men för många. Om du bara ska frakta dig själv och något litet paket eller en väska eller ryggsäck så finns ingen anledning att ta bilen.

Att ta den vanliga cykeln tycker många känns motigt och tar bilen istället. Men med en elcykel slipper man de jobbiga bitarna av cykelturen - uppförsbackar, motvind, svett - och då är det troligare att man låter bli bilen.

Enligt Greenpeace är elcykelns miljöpåverkan en sextiondel (1/60) av en vanlig bil.

Man kan faktiskt argumentera för att en elcykel är mer miljövänlig än en vanlig cykel! En människa har nämligen en effektivitet på omkring 25%, medan en elmotor har en betydligt bättre effektivitet, omkring 80%. Mycket av energin i den mat du äter slösas bort på värme när dina muskler arbetar, men motorn blir inte lika varm. Och maten har producerats med hjälp av ganska mycket olja.

Om du vill vara säker på att elen som elcykeln drivs av är miljövänlig så kan du skaffa en solcellspanel eller ett litet vindkraftverk och ladda batteriet på så sätt.

Är det inte fusk att ha en elmotor på cykeln?

Om du deltar i en cykeltävling där alla andra har vanliga cyklar, så är det förstås fusk. Men man skaffar inte elcykel för att delta i cykeltävlingar, man gör det för att förflytta sig på ett praktiskt, billigt, kul och miljövänligt sätt. Elmotorn finns för att du ska uppmuntras att använda cykeln oftare, istället för att ta bilen.

Är det något som borde kallas fusk så är det att transportera sig med ett fordon på 1000 kg som förbränner 0,5 liter bensin, när man lika gärna kan transportera sig med ett fordon på 25 kg som "förbränner" el motsvarande mindre än 0,01 liter bensin för samma sträcka.

 

Fredsgatan 15,Sundbyberg | Telefon nr. 08-28 44 51 | www.cykellandet.se